MENÜ

minecraft !!!
Csak a kébzeleted szap határt

Minecraft
Minecraft Title.png
Fejlesztő Mojang
Kiadó Mojang
Tervező Markus "Notch" Persson
Jens Bergensten
Művész Kristoffer Zetterstrand
Markus "Junkboy" Toivonen
Zeneszerző Daniel "C418" Rosenfeld
Platformok Java, AndroidiOSXbox 360
Kiadási dátum PC (Java)
Classic: 2009. május 17.
Teljes: 2011. november 18.
Android
2011. október 7.
iOS
2011. november 17.
Verzió 1.2.5
Műfaj Sandboxszerepjáték
Játékmódok EgyjátékosTöbbjátékos
Adathordozó

Digitális terjesztés

 

 

 

 

Általános jellemzés [szerkesztés]

A játéknak jelenleg alapvetően két változata létezik, de ezek között sok a hasonlóság. Mindkettőben egy kvázi-végtelen és véletlenszerű világot generál a számítógép, ahol a játékosnak gyakorlatilag teljes szabadsága van, barangolhat, felfedezheti azt. A világ kockákból áll, anyaguktól függően, mely kockákkal a játékos kapcsolatba léphet: elbonthatja (kibányászhatja), lerakhatja, és kombinálhatja őket. Minden egyes elem erősen stilizáltan jelenik meg - maga a szereplő is. Elsősorban a játékos kreativitására épít, ugyanis az elemekből jóformán bármi felépíthető, konstruálható. Bár konkrét célja, története a játéknak nincsen, alapvetően a túlélés a feladat. A játékban erős a fizikai oldal, különböző elemek segítségével komplex, összetett rendszerek (pl. zsilipek, liftek, ágyúk, zenegépek, számológépek,...) is építhetők. A játékot lehet egyedül, vagy hálózaton keresztül, más játékosokkal együtt játszani szervereken. A két változat jelenleg Classic (Creative), és Survival néven érhetők el.

Klasszikus, avagy Creative

Ebben a játékmódban nincsenek ellenségek, és a karakternek minden lehetséges elem rendelkezésére áll - bányászat nélkül is. Így ez a mód teljes mértékben az építkezésről, a kreativitásról szól. Ez a játék egyébként ingyenes, bár már nem fejlesztik tovább.

Túlélő, avagy Survival

Ebben a változatban a játék megmutatja az összes benne rejlő lehetőséget. Éjjelente szörnyek, ún. mob-ok támadhatnak az emberre, aki akár általuk, de éhezéstől is sérülhet, vagy akár meg is halhat. Ekkor egy adott ponton újraéled, bár a begyűjtött és magánál tartott tárgyak elvesznek. Találkozhat kisebb, békés állatokkal, melyeket háziasíthat. Előfordulhatnak különböző építmények - falvak, erődítmények, melyeket nem a játékos hoz létre, hanem a számítógép generál.

Ez a játék nem ingyenes, viszont egyszeri fizetés után a folyamatos frissítésekre is előfizetést kap a megrendelő. Minden komolyabb frissítésben új készségek jelennek meg, melyek izgalmasabbá, változatosabbá teszik a játékot.

Játékmenet

A világ kockákból áll, melyek fölött a játék teljes szabadságot ad, tehát azt tesz a játékos, amit akar. A játékos rendelkezik egy hátizsákkal, ahol 36 különböző tárgyat tárolhat, illetve egy 2×2-es mezőbe ezen tárgyakat valamilyen sematikus formában letéve barkácsolhat. Ha az illető képes munkapadot készíteni, ott már 3×3-as mező van barkácsolásra, így sokkal több lehetséges kombináció létezik, rengeteg különböző tárgyat, eszközt készíthet - kiemelve egy pár fontosabbat: kemencék, ládák, létrák, ajtók, fáklyák, ásók, csákányok.

Dimenziók

Jelenleg 3 dimenzió létezik a játékon belül:

Véletlen-generált világ
 • World, azaz maga a világ: ezen kezd a játékos, gyakorlatilag megfelel egy valós Föld-típusú bolygónak. Különböző biom-ok jöhetnek létre, úgy mint pl. sivatag, óceánok, vagy akár tajga, vagy dzsungel. Különböző ellenfelekkel találkozhat az ember éjszaka, vagy barlangok mélyén (az ellenfelek generálásához sötétség szükséges):
 • Zombi, mely a leggyakoribb, lassú, az emberre közvetlenül próbál támadni
 • Óriási pók, mely képes a falon mászni, ugorva támad
 • Csontváz, melyek íjjal és nyilakkal rendelkeznek
 • Creeper-ek, a játék "kabalái". Ezek rendkívül gyors, zöld teremtmények, melyek ha kellően közel kerülnek a játékoshoz, jellegzetes kanóchoz hasonló sercegő hangot hallatva felrobbannak, komoly pusztítást okozva környezetükben.
 • Enderman, ezek a teleportálásra képes fekete élőlények csak akkor válnak agresszívvá, ha a karakter rájuk néz
 • újabb verziókban megjelentek a barlangi pókok, illetve az ősrovarok is
Alvilág
 • Nether, alvilág. Erre a pokolbéli tájra a játékos egy obszidiánból készített kapun át juthat el. Ezen a világon nem terem semmilyen növényzet, víz nem marad meg, viszont annál több a láva, és az éghető úgynevezett netherrack. Ritkán erődítmények is előfordulnak. Ezen a világon az ég vörös, és nem létezik a nappal-éjszaka ciklus. Folyamatos félhomály miatt a mobok gyakorlatilag bárhol és bármikor születhetnek. Itt más ellenfelekkel találkozhat az ember:
 • Disznóemberek, melyek csak akkor válnak harciassá, ha rájuk támad a játékos
 • Szellemek, amelyek hatalmas, lebegő, és tűzlabdákat köpő teremtmények. Jellegzetes sikolyszerű hangjuk általában végigkíséri az embert az alvilágbeli kalandjain
 • Magma kockák, rugószerű lények, melyek túlélik a lávatavakban való fürdőzést
 • Blaze-ek, melyek gyorsan 3 tűzgolyót képesek az ember irányába kilőni. Rendkívül veszélyesek, de csak erődítményekben fordulnak elő.
 • The End, talán leginkább "végvilágnak" lehet fordítani. Ide eljutva találkozhat az ember a játék "főellenségével", egy sárkánnyal, ami a legerősebb elérhető mob a játékban.

Fejlesztés

A játék fejlesztése 2009-ben kezdődött és még máig is folyamatos nyilvánosság előtt zajlik. A svéd Markus „Notch“ Persson a játék alapötletét az Infiniminer nevű játékból vette, ahol bányászattal lehetett pontot szerezni.[3] Magát a játékot 2009 májusában kezdte el fejleszteni. Még ebben a hónapban kikerült úgynevezett alfaverziós változatban a publikum számára elérhető módon. Notch azt nyilatkozta, hogy az Infiniminer mellett olyan játékok inspirálták, mint a Dungeon Keeper, és a Dwarf Fortress. 2010 szeptemberében Notch és barátai közösen megalapítják a Mojang nevű vállalatot, aminek a keretein belül fejlesztik tovább a játékot. Ekkor a játék ára még 10 euró volt, viszont az év decemberében kijövőbétaverziótól kezdődően már 14,95 euróra emelték azt.

A zenét Daniel Rosenfeld (alias C418) szerezte. A hangeffektek egy részét a Creative Commons licenszű Freesound Project hangtárból vették[4] A hangsáv külön is elérhető. A játékban felbukkanó falfestmények Kristoffer Zetterstrand olajfestményeinek pixel-art-variációi.[5] A játékot Java nyelven fejlesztik. A grafikához a Lightweight Java Game Libraryt (LWJGL) használják.[6] Az indításhoz legalább 5-ös verziószámú Java virtuális gép szükséges. Az első kiadás óta számos béta-verzió jelent meg, majd 2011. november 18-án megjelent az 1.0.0-ás, "végleges" verzió, melyet azonban még mindig továbbfejlesztenek, újabb játéktartalommal, újabb funkciókkal bővítenek, és hibáit is folyamatosan javítják.[7]

Egy verziója Android alatt és a Sony Ericsson Xperia Play okostelefonjára is elérhetővé vált, amiben azonban nem érhető el az összes funkció.[8] 2011 október 7-én egy tisztán Android alá, okostelefonok és táblaPC-kre fejlesztett verzió is megjelent.[9] 2011 november 17-én az Android verziót iPhone-ra és iPad-re is kiadták.[10] A játékot a Microsoft Xbox 360 játékkonzoljára a 4J Studios fejleszti.[11] A játék az 1.2.3-as verzió óta már magyar nyelven is elérhető.

Bővíthetőség

A Minecraft sok modullal bővíthető, különböző textúracsomagokat lehet rá rakni, jelentősen megváltoztatva a kinézetét. Ezen kívül a játék menetét komolyan befolyásoló módosítások is napvilágot láttak, mint pl. a Portalcraft [12], melyben a játékot a Portal című videojátékhoz hasonló fegyverekkel és térképpel látják el.

Fogadtatás

A PC Gamer összeállítása szerint 2010 májusában bekerült a legnépszerűbb tíz játék közé.[13]

A Team-Fortress-2-Blog 2010. július 28-án írt a játékról, és ezzel a szélesebb közönség előtt is ismertté vált. Miután több online magazin is tudósított róla, a vásárlások száma a többszörösére nőtt.[14]

A Rock, Paper, Shotgun angol játékmagazin az év talán legnagyob Indie-slágerének nevezte 2010 szeptemberében a MineCraft-hét keretében.[15]

2010 decemberében két és fél millióan használták a klasszikus ingyenes verziót. Több, mint 850 ezren rendelték meg 9,95 euróért a kész játékot. Már 2010 novemberében is egy millió hétszázezren használták az ingyenes és 550 ezren a fizetős verziót. 2011 január 12-én elérte az egy milliós eladási számot,[16] 2011 április 25-ére a második milliót, és a hét milliós felhasználói létszámot a Minecraft weboldalán. A tíz milliomodik felhasználó 2011 július 1-jén regisztrált.[17] 2011 augusztusára összejött a három milliós eladási szám, és a több, mint 11 millió felhasználót. 2011 november 7-éig 12 millió felhasználó és 4 millió vásárló volt.[18]

A Kickstarter 2011 elején adományt gyűjtött egy Minecraftról szóló dokumentumfilm forgatására. 150 ezer dollár gyűlt össze. A filmet végül a 2PlayerProductions forgatta le.[19] 2012 nyarára várhatóan elkészül a játék 2.0. verziója.

 

Weboldal készítés ingyen

Szavazás

Tetszik-e az oldal
Nem
Igen
Asztali nézet